Chatta med oss (högra hörnet längst ner) info@mediaklar.com

svenskarnasociaalmedier

IIS har gjort ett försläpp från den årliga rapporten om Svenskarna och internet 2015Instagram ökar mest – nu använder 40% av internetanvändarna bildtjänsten. En annan intressant detalj är att bloggandet hos unga kvinnor minskar och att endast 2% använder LinkedIn dagligen.

Vilka sociala medier använder svenskarna?

Så här stor del av svenskarna använder följande sociala medier 2015:
Facebook 70%
Instagram 40%
Twitter 22%
LinkedIn 22%
Snapchat 21%

svenskarnasocialamedier2

Facebook fortsätter att öka och även om unga (under 15 år) väljer bort Facebook används kanalen av nästan alla idag.

Instagram har ökat från 28 till 40% på bara ett år. 67% av de i åldrarna 16-25 år och 55% av de i åldrarna 26-35 år använder Facebook. Instagram fortsätter att öka med raketfart i alla åldrar, skriver IIS.

Snapchat domineras av tonåringar. Hela 81% av de i åldrarna 12-15 år och 64% av de i åldrarna 16-25 år använder Snapchat.

LinkedIn är det enda medium där de unga inte dominerar. Störst är gruppen användare i åldern 36-45 år. Det är dock förvånande att bara 2% av alla besöker LinkedIn dagligen.

Twitter är den kanal där män i åldern 16-25 år dominerar. Även om användningen av Twitter har fördubblats på tre år är det endast 22% av alla som använt tjänsten någon gång och så få som 6% som är aktiva på Twitter.

Det är viktigt att komma ihåg att mail (94%) och meddelanden (65%) dominerar internetkommunikationen.

Det är fortfarande 40% av internetanvändarna som läser bloggar, men det är färre unga (12-15 år) som börjar blogga. De väljer förmodligen kanaler som t. ex. Instagram som är snabbare och lättare att uppdatera.

En annan intressant sak som tas upp i rapporten är att 70% svenskarna är väldigt dåliga på att dela och länka vidare.

Hur kan jag dra nyttta av IIS rapport?

Slutsatsen är att Facebook är en fortsatt viktig kanal eftersom ”alla” finns där. Instagram är absolut hetast, och allt tyder på att Instagram kommer att fortsätta öka – det är en kanal att räkna med och att satsa på. Mail och nyhetsbrev är också en mycket viktig kanal och bloggar läses av 40%. Om du vill nå mycket unga kan det vara en god idé att investera tid i Snapchat.

För dig som använder LinkedIn kan det vara bra att ha i bakhuvudet att bara 2% besöker LinkedIn varje dag, vilket medför att du måste upprepa kommunikationen på ett helt annat sätt här för att nå fler än 2%. Tänk också på att så få som 6% är aktiva på Twitter varje dag. Den låga aktiviteten hos LinkedIn och Twitter gör att de inte är självklara medier att satsa mycket tid på – undersök först om dina kunder verkligen finns där. Tvekar du som företag mellan LinkedIn och Twitter – välj LinkedIn.

Eftersom 70% av svenskarna är dåliga på att dela och länka vidare gäller det att verkligen få till intressant, kul och inspirerande content som sticker ut på ett bra sätt.

IIS har släppt en ny delrapport idag om svenskarna och sociala medier och det här sammanfattande inlägget har använt delrapporten som källa. Den fullständiga rapporten släpps den 11 november 2015.

 

mediaklarnyhetsbrev
Glöm inte att anmäla dig till Mediaklars nyhetsbrev!